எஸ்எஸ்எல்சி மாதிரி வினா - விடை.. ஆங்கிலம் முதல் தாள்

Posted By:

MODEL QUESTION PAPER X STD. ENGLISH I PAPER MARKS; 100

PART-A

I. ANSWER ANY THREE OF THE FOLLOWING QUESTIONS IN ABOUT 30 WORDS EACH. EACH QUESTION CARRIES TWO MARKS: 3x2=6

1. Why was Robert angry with his steward?

ANS: The steward said that there were no eggs as the hens had stopped laying eggs and there was also shortage of milk. He remarked that there was a spell on them. As Robert suspected that the steward had been stealing everything he became angry.

2. Who took care of Prem and how?

ANS: An old man with white hair and beard and shining eyes took care of Prem. He fed him with food sweet and cool water. He rubbed Prem's feet gently and made the pain disappear.

3. Why did Einstein become an American citizen?

ANS: Einstein did not like to live in Germany under the new anti- Jewish Nazi Government. So he renounced his citizenship In 1937 to become an American Citizen.

4. Why does the author feel that the great moments of heroism and sacrifice are rare?

ANS: Everybody is not capable of feats of sacrifice and heroism. Such achievements are rare. Hence the author makes this comment.

II. EXPLAIN ANY TWO OF THE FOLLOWING EXCERPTS WITH REFERENCE TO THE CONTEXT. EACH QUESTION CARRIES THREE MARKS: 2 x 3 = 6

5. "My effort was over and I collapsed almost unconscious"

ANS:

Reference: This line is taken from the lesson ‘The First Four Minutes'. Roger Bannister described his triumphant finish of one mile race within four minutes.

Explanation: Roger Bannister was only five yards away from the finishing tape. He leapt at the tape like a man taking his last jump to save himself from the fate chasm that threatened to engulf him. When his effort was over, he collapsed almost conscious with an arm on either side of him.

Comment: This line reveals the tireless efforts of the writer to reach his goal.

6. "I am a stupid thing, and ought to be studying, not playing."

ANS:

Reference: This line is taken from the lesson "Mrs. March takes a Break". It is an extract from Louis M. Alcott's famous book "Little Women". These words are spoken by Beth as a resolution.

Explanation: Mrs. March, wishing to teach her four daughters the importance of sharing household chores pretends ill. After the day's experiment the daughters realize that they should help one another and the share the work. Each daughter promises to take up responsibility. Beth promises to do her lessons everyday and not spend much time with her dolls and music.

Comment: This line shows how Beth realizes her mistake and tries to mend her behaviour.

7. "What little we did get we enjoyed to the utmost".

ANS:

Reference: This line is taken from the lesson ‘Within and Without' Written by the renowned writer Rabindranath Tagore. He explains his childhood days in this line.

Explanation: Tagore describes his childhood experiences and compares the children of his time to the present day children. Children of his age had to wait to get the objects of there desire. They were not able to get them easily. They felt very happy with whatever they got and enjoyed them fully. Nothing was wasted. But the modern children of wealthy family discard things. They do not use all the facilities available to them.

Comment: Contentment of the children of those days is shown here.

8. They have less than one percent chance of living to maturity.

Ans:

Reference: This line is taken from the lesson ‘Olive Ridley" written by S. Muthukrishnan. He throws light on the gradual extinction of the Olive Ridleys.

Explanation: The author explains why they are listed as endangered species though they have a life span of 50 to 60 years and lay a large number of eggs. They suffer high mortality rate due to fungus, poachers and various other reasons.

Comment: This line reveals them as endangered species.

III. ANSWER ANY TWO OF THE FOLLOWING EACH IN A PARAGRAPH OF ABOUT 100 WORDS: EACH QUESTION CARRIES FIVE MARKS: 2 x 5 = 10

9. Describe the turtle walks in Tamil Nadu.

ANS: A group consisting mainly of students, volunteers, with the support of the government has launched ‘Turtle Walks' during the months of November to February The participants are taken for a walk of about 6 km along the coast and identify the nests. The eggs, resembling the soft ping-pong balls are safely collected and taken to the sanctuary, where they are put in a nest resembling a pot. This work goes on in November and December. The hatchlings are taken out in the months of January and February with care. They are kept in the open in a basket for an hour to get used to the temperature. Then they are dropped gently on the sand near the shore. The receding waves take them to the sea. The release of the hatchlings are over before day break. ‘Turtle-walks' are so thrilling an experience that one has to go through it than read or listen to about it.

10. How did the family and the guests react to Jo's culinary skills?

ANS:Jo basically wasn't a good cook. In the absence of her mother she tried her best to exhibit her culinary skills. Despite her anxieties, and exertions, the dinner she served became a standing joke. Nothing tasted good. The family and the guests were displeased with her preparations. One thing after another was tasted and left. While Amy goggled, meg looked distressed. Miss Crocker pursed up her lips, and Laurie talked and laughed with all his might to give a cheerful note to the festive scene. Even the fruit which was Jo's strong point tasted bad. Miss Crocker who tasted it made a wry face and drank some water hastily. Amy took a heaped spoonful, choked, hid her face in her napkin and left the table. Meg screamed with a tragic gesture that she had added salt instead of sugar and that the cream was sour. Finally, she was forced to serve them with bread and butter and Olives. Thus the unfortunate dinner ended happily.

11. Give an account of the scene seen by Tagore peering through the Venetian shutters.

ANS: Young Tagore spent the whole day peering through the drawn Venetian shutters. He watched the neighbours drop in one by one in the water tank, to have their bath. He was familiar with each one's bathing habit. One would stop his ears with his fingers as he took his regulation number of dips after which he would depart. Another did not venture on a complete immersion but was content with only squeezing his wet towel repeated over his head. A third would carefully drive the surface impurities away from him with a rapid play of his arms and then on a sudden impulse take his plunge. There was one, who jumped in from the top steps without any preliminaries at all. Another walked slowly in, step by step, muttering his morning prayers. One was always in a hurry and hastened home as soon as he was through with his dip. Another was in no sort of hurry at all, took his bath leisurely, followed by a good rub down, and a change from wet clothes into clean ones.

This went on till it was past noon. Then the ace was deserted and silent.

12. Write a paragraph on Einstein's childhood.

Ans:Albert Einstein was born on the 14th of March 1879 in Ulm, Germany to Hermann and Pauline Einstein of Jewish lineage. Hermann moved his family to Munich the following year to start an electrical business. Albert spent his days in Munich reading as much of science as he could. At the age of five, when Albert was sick in bed, his father brought him a magnetic compass. This device sparked the genius in him. It inspired him to investigate the natural world for discovering further invisible forces at work. When the family returned to Pavia, Italy. Einstein was left behind in Munich to complete his school. As he disliked the authoritarianism in the school, he discontinued his studies and joined his family in Italy. As a child he was passionalily curious and had patience and determination to grasp the scientific truth. When other children of his age could build houses of cards only upto four storeys. Einstein could do it upto fourteen storeys. It was possible for him, because he had the capacity to
stay with problems longer. This was the secret of his success.

IV. ANSWER ANY ONE OF THE FOLLOWING QUESTIONS IN ABOUT 200 WORDS EACH: 1 x 10 = 10

13. How did Makara's action affect the forest of Pambupatti?How did normally return?

ANS:

Introduction: This story written by Zai Whitaker enlightens the readers on the importance of ecologic e of ecological balance. This is in the form of a narration by a grandfather to Prem.

Pambupatti, a strange village: Prem had to take refuge in a village called Pambupatti. Long long ago, Pambupatti had only reptiles living. The pretty snakes, the beautiful tortoises, the clever lizards and the moody, grumpy crocodiles were its inhabitants. They had a practice of meeting monthly once.

An important meeting: At all the meetings, Makara the crocodile was the President. He was strong, twenty five feet long and awesome. No one could oppose him. On one such meeting, he announced that the tortoises had to leave the forest. He said that they were stupid, weird and carried their houses on their backs and were slow coaches. He asked them to leave the forest within a week.

Effect of the action: All seemed well except that stench which began to fill the air as the ponds and lakes had rot piling up. After a month it was the snakes turn to be sent out because of their slimy and poisonous nature. No rats and frogs thronged everywhere eating away even the eggs of the crocodiles. Even then makara did not relent. He thought of having the forest for his species alone. So he ordered the lizards out, as they changed colours of ten and could not be trusted. Soon things went topsy-turvy. The misery of the inmates of the jungle began to multiply as the insects joined the rodents making life in the jungle unworthy to live.

Normalcy returns: The crocodiles clearly understood the reason behind the miseries. One baby crocodile mustered courage and voiced out in the meeting that it all began after the tortoises' disappearance. Makara had to accept his guilt silently. Urgent messages were sent to all the reptiles to return and it was a happy time once again for the inhabitants of Pambupatti.

Conclusion: The reptiles of Pambupatti forest realized after a bitter experience that they should live together, if they wanted to lead a happy life. The story thus ends, throwing light on the fact that all creations of God have their own place on earth and their roles to play. Each one has a right to live in their habitat, thereby ecology will remain intact and peace would rule the earth.

14. Describe the magnificient race from the confident beginning to exciting but painful finish.

ANS:

Introduction: Roger Bannister, the long distance runner from Britain describes his one mile race in London. He gives a graphic account of what is to fail and succeed, the mental agony behind it and the anxiety to get to the finishing tape. He has set his own yard stick for his race.

Start of the race: All the participants lined up. When he saw the country's flag fluttering in air, the though of Shaw's St. Joan flashed in his mind. Waiting; anxiety and expectation drove him to the extent of forgetting even the cheering of the spectators. The first 57.5 seconds were uneventful though Brasher went into the lead. Roger slipped in effortlessly behind him, feeling tremendously full of running. A voice from the crowd shouted ‘relax'. It was the voice of stampfl's. He obeyed the voice by relaxing. He relaxed so much that his mind was detached from his body and observed his own running.

Last lap: Bannister knew that he had to run the last lap within 59 seconds to create history. When the finishing line was just three hundred yards away, he pounced past Chat away. It was a moment of joy and anguish. The encouragement of the crowed added force to his speed but the finishing line tape just five yards away seemed to recede. The last few seconds seemed never ending.

Pinnacle of glory: After the struggle, the finishing tape stood in front of him like a haven of peace. He leapt at it like a man taking his last spring to save himself from the chasm that threatened to engulf him. Immediately he collapsed. Only then he felt the pain. The announcement declared that they had done it in 3 minutes and 59.4 seconds. All the three of them ran around the ground in a burst of spontaneous joy. They had done it, where they wanted, when they wanted and how they wanted in their first attempt of the year. What mattered was they had done it together. They had proved that they could run a mile in four minutes.

Conclusion: Roger was supremely happy and he wanted to prolong the moments of glory. He could not find words to describe his joy, which eclipsed all other feelings. He felt that he could never attempt with such single-minded effort. He was overwhelmed, bewildered and extremely satisfied with his attempt and success. This lesson proves that sincere and earnest efforts and athletic ambition are needed for achieving success in life.

PART-B (Marks - 27)

V. ANSWER ANY THREE OF THE FOLLOWING QUESTIONS EACH IN NOT MORE THAN 30 WORDS: 3 x 2 = 6

15. Why is pleasure ‘called cold and dumb'?

ANS: Pleasure is called ‘cold and dumb' as people seeking it are not Sincere at heart. They just accost each other at parties and pretend not to notice them in their work spots, where their wealth may show off.

16. Why should we not yield to fears on the battlefield?

Ans: We should not yield to fears on the battlefield because fears envelop Our mind and frighten us. It would on the other hand give strength to the enemy. Fears are like smoke which hides reality.

17. What kind of a place was Chipping-under-Bone?

Ans: Chipping - under - Bone was a country side town, where limousines cars were rare and one - way streets were unknown.

18. What is the significance of the refrain, "I am not yet born?"

Ans: The poet is afraid of the happenings of the world which scares him even before he is born. If whatever he wishes is not possible, he wants to be killed.

VI. ANSWER THE QUESTIONS FOR ANY TWO OF THE FOLLOWING EXCERPTS FROM THE PRESCRIBED POEMS: EACH QUESTION CARRIES THREE MARKS: 2 x 3 = 6

19. I will make my kitchen, and you shall keep your room,
Where white flows the river and bright blows the broom.

i. What is ‘broom'?

ANS: Broom is a shrub of the legume family with many yellow flowers. It grows on the sandy ground near the rivers.

ii. Explain ‘white flows the river'.

ANS: When the sun's rays fall on the surface of the water, they get reflected as silvery white and so the river appears white. When the river flows it appears to be white in colour.

iii. What does the poet tell his wife in these lines?

ANS: The poet describes the palace of fantasy. Their kitchen and brooms are made not of bricks but of meadows where the crystal clear rivers flow through with their banks filled with blooming broom flowers.

20. O, it's broken the lock and splintered the door,
O it's the gate where they're turning, turning;

i. Who has broken the lock?

ANS: The scarlet soldiers have broken the lock.

ii. Where have they arrived at last?

ANS: At last they have arrived at the girl's house.

iii. Explain ‘splintered the door'.

ANS: The soldiers have broken down the door and to gain entry.

21. "In front, the sun climbs slow, how slowly,

But westward, look, the land is bright'.

i. Why does the poet repeat the word ‘slowly'?

ANS: The poet wants to impress that our progress is slow.

ii. What does east and west symbolize here?

ANS: East and west may symbolize man's life from birth to ripe old ge and death. Man slowly learns to succeed in life through struggles.

iii. Paraphrase the second line.

ANS: Look at the west side, where the land has started shining bright with the rays of the sun. There is nothing to lose heart since future is slowly getting bright.

22. Let them not make me a stone and let them not Spill me Otherwise kill me.

i. Whom does ‘them' refer to?

ANS: Here ‘them' refers to undesirable people who force the poet lead Mechanical life.

ii. How can they spill him?

ANS: They could treat him as an insignificant thing. They could spill him like water which could be of no use, once it is spilt.

iii. What does ‘stone' stand for?

ANS: ‘Stone' stands for a heart without emotions or human considerations.

VII. ANSWER ANY TWO OF THE FOLLOWING EACH IN ABOUT 100 WORDS: EACH QUESTION CARRIES FIVE MARKS: 2 x 5 = 10

23. Why does Subramanya Bharathi want to have a ‘will' and what does he want to achieve with it.

ANS: The poet Bharathi wants to have a ‘will' to achieve success. According to him, will is within each and everyone. One who believes in ‘I will', will be young at heart inspite of growing old. This will power should be exercised as a mantra in our mind,to achieve success. We can make the impossible, possible by exercising this mantra. The poet expresses his desire to work for power and greatness. He wants to achieve glory and annihilate the miseries of men.

Truth can bring glory and power. He sincerely prays to God to grant him with Truth and Power. He wants to make the world a better place to live in.

24. What makes the poem ‘Without Due Care' a humorous satire on law and justice?

ANS: The poet Alan Patrick Herbert narrates the tragic death of an old lady, Mrs. Alice Bird on a busy street in England run over by a speeding car. She unfortunately hailed from a country side where speeding cars and one way traffic were unknown. Mrs. Bird waited for a very long time in a kerb looking at various sign boards, waiting for the speeding vehicles to stop.

Every time she put a step forward she had the offensive hootings of sirons of a car swearing of annoyance by the motorists. At last, when there was a little lull in the traffic she ventured to cross the road, unaware of the ‘Sintzler 8' car and its speed. She was run over by the car. The passers - by and the motorist blamed the poor old lame Alice Bird. The poet brings out the fact that much of a traffic and reliance on speed in modern days lead to unfortunate death like Mrs. Bird's. The poem is a criticism on modern men who are not sympathetic and compassionate.

25. Explain the behaviour of the girl in the poem ‘The Stone' on knowing her lover's death.

ANS: Wilfrid Wilson Gibson's poem, ‘The Stone' is in the form of a narration by a stone-cutter. He relates a very sad incident in his life. A young man lost his life crushed under a splintered rock in a quarry as he failed to hear the shouts of the people

when he was loitering around. When the narrator went tobreak this tragic news to his lady love he realized that some foolish fellow had already blurted out the news to the girl, whohad become a stone. Everyone wept but she didn't. After spending three days and three sleepless nights the girl came to the narrator's place and asked him if he could cut a stone for her lover. She glared at him, pecred at him with such fixed eyes that he could not stand the stare. It cut his heart, chilled his blood and pierced his bone.

He started carving a tomb stone. As he was working, she watched him all through day and night. No other sound was heard except the stroke of the mallet. The narrator could feel Death nearing her. When the stone was carved the girl who had not spokes a single word till then uttered her lover's name and left the place. The following night the narrator was cutting a stone for the girl as she had died the same night she saw her lover's name on the tombstone beautifully carved.

26. How does the poet present a beautiful comparison of joy and pleasure?

ANS: W.H. Davies compares joy and pleasure in a very beautiful style.According to the poet, joy can be felt among the poor but pleasure is reserved only for the rich. The rich can indulge in pleasure, in merry-making because of their wealth, but the poor can seek joy in their hearts. Pleasure is compared to a moth which sleeps by day and delights in the glare of artificial lights at night. Joy is like a butterfly which flutters happily in the day light of nature. Joy is like a bee which gently sucks away the nectar from the blossoms but pleasure is like a greedy wasp that stings and devours the juicy plums and cherries. Joy is like a lark which though lives alone has close connections with the earth.

Pleasure is like a cuckoo which wanders aimlessly, makes a lot of acquaintance but no permanent friends. Joy desires happiness from within the heart. The poor feel happy with small things and do not bother about who cares for them. Their enjoyment is confined to a few. But the rich share pleasure with total stranger, since their money attracts them. Only wealth can assure pleasure to them.

VIII. 27. QUOTE FROM MEMORY EITHER OF THE FOLLOWING: (5)

I will make my kitchen .................................... roadside fire.

Ans: ROMANCE

I will make my kitchen, and you shall keep your room,

Where white flows the river and bright blows the broom,

And you shall wash our linen and keep your body white

In rainfall at morning and dewfall at night.

And this shall be for music when no one else is near,

The fine song for singing, the rare song to hear!

That only I remember, that only you admire,

Of the broad road that stretches and the roadside fire.

- Robert Louis Stevenson

(OR)
It hopes were ....................................... the main.

Say Not, The Struggle Naught Avileth

It hopes were dupes, fears may be liars;

It may be, in you smoke concealed,

Your comrades chase e'en now the fliers,

And, but for you, possess the field.

For while the tired waves, vainly breaking,

Seem here no painful inch to gain.

For back, through creeks and inlets making

Comes silent, flooding in, the main.

- Arthur Hugh Clough

PART-C (Marks - 18)

IX. CHOOSE THE APPROPRIATE RESPONSE WHICH CONVEYS A SIMILAR MEANING TO THE ITALICIZED WORD/PHRASE IN THE MAIN SENTENCE: 5 x 1 = 5

28. It caused the apparition vanish.

i. The mistake was clear.

ii. Wind makes the smoke disappear.

iii. Mad people see things which others do not see.

ANS: iii. Mad people see things which others do not see.

29. Einstein has left a rich legacy.

i. Legal battles are fought for riches.

ii. Our forefathers have left us their knowledge to inherit.

iii. He was disinherited through legal action.

ANS: ii. Our forefathers have left us their knowledge to inherit.

30. The saints will intercede for you.

i. The class teacher spoke in support of the poor boy who came late.

ii. We should not interfere when two are in conversation.

iii. My house is between the shop and the clinic.

ANS: i. The class teacher spoke in support of the poor boy who came late.

31. Let us get rid of them.

i. They gave them a warm welcome.

ii. The authorities warned them.

iii. The dead bird was thrown away into the dustbin.

ANS: iii. The dead bird was thrown away into the dustbin.

32. Their nesting pattern makes the Ridleys vulnerable.

i. The hard way of life makes the tribals strong.

ii. Those who climb mountains are likely to fall.

iii. The shell protects the turtles.

ANS: ii. Those who climb mountains are likely to fall.

X. CHOOSE THE MOST APPROPRIATE ANTONYMS OF THE ITALICIZED WORDS FROM THE FOUR ALTERNATIVES GIVEN IN EACH SENTENCES: 5 x 1 = 5

33. Eagles float on the air above.

i. sink ii. glide iii. dive iv. fly

ANS: i. sink

34. It is considered to be a hideous curse.

i. bad ii. good iii. sinful iv. painful

ANS: ii. good

35. Blood surged from my muscles.

i. stopped ii. gushed iii. welled iv. flew

ANS: i. stopped

36. There were alternations of confidence and exhaustion.

i. faith ii. diffidence iii. belief iv. courage

ANS: iv. diffidence

37. How often were we struck by poignant regret?

i. annoying ii. troubling iii. painful iv. joyous

ANS: iv. joyous

XI. USE ANY TWO OF THE FOLLOWING WORDS IN SENTENCES OF YOUR OWN: 2 x 1 = 2

38. genuine

ANS: The boy gave genuine reason for his long absence.

39. pamper

ANS: Grand parents have a tendency to pamper children.

40. trifles

ANS: We should not quarrel over trifles.

XII. USE ANY TWO OF THE FOLLOWING PHRASES IN SENTENCES OF YOUR OWN: 2 x 1 = 2

41. cut out

ANS: She could not continue as a lecturer as she was not cut out for the job.

42. pulled down

ANS: The old building was pulled down.

43. broke out

ANS: Suddenly violence broke out in the heart of the city.


XIII. FILL IN THE BLANKS CHOOSING THE RIGHT ALTERNATIVES GIVEN IN THE BRACKETS: 2 x 1 = 2

44. He bought a new tiffin ________ (carrier/career)

ANS: carrier

45. Kumar is the __________ of the Principal.(confident/confidant)

ANS: confidant


XIV. a. USE ONE WORD FOR THE PHRASAL VERB OR IDIOM UNDERLINED IN EITHER OF THE FOLLOWING SENTENCES: (1)

46. The fire was put out after a great struggle.
ANS: extinguished

(OR)

She made a clean sweep at the election.

ANS: won

b. USE A PHRASAL VERB OR AN IDIOM IN THE PLACE OF THE ITALICIZED WORD IN EITHER OF THE FOLLOWING SENTENCES: (1)

47. The girl was misled by appearance.

ANS: carried away

(OR)

The poachers decamped with the looted tusks.

ANS: made away with

PART-D (Marks - 23)


XV. REWRITE AS DIRECTED. MARKS ARE INDICATED AGAINST EACH ITEM:

48. Naga, the head of the snakes, pleaded for more time.

(Change into a complex sentence) (1)

ANS: Naga, who was the head of the snakes pleaded for more time.

(OR)

Though Einstein was a great scientist, he was very humble.

(Change into a compound sentence)

ANS: Einstein was a great scientist yet/but he was very humble.

49. All the four daughters promised to share the work. (Change into a complex sentence) (1)

ANS: All the four daughters promised that they would share the work.

(OR)

The gun fired a second time and Brasher went into the lead. (Change into simple sentence)

ANS: The gun firing a second time Brasher went into the lead.

(OR)

The gun having fired a second time, Brasher went into the lead.

50. Robert summoned Joan. (Change the voice) (1)

ANS: Joan was summoned by Robert.

(OR)

The temple had been burnt down.

ANS: They had burnt down the temple.

51. Very few metals are as costly as gold. (Rewrite using superlative degree) (1)

ANS: Gold is one of the costliest metals.

(OR)

Liberty is more important than food. (Rewrite using positive degree)

ANS: Food is no so as important as liberty.

52. How nice you look in this dress!

(Change into an Assertive sentence) (1)

ANS: You look very nice in this dress.

(OR)

The poachers kill the young ridleys, ________?

(Supply a question tag)

ANS: don't they?

53. Makara was the leader. He wrote letters to the reptiles. (Combine into a simple sentence) (1)

ANS: Makara, the leader wrote letters to the reptiles.

(OR)

I hear voices. They tell me what to do. (Combine into a compound sentence)

ANS: I hear voices and they tell me what do to.

54. He runs a furnitures mart. (Correct the sentence) (1)

ANS: He runs a furniture mart.


55. IDENTIFY THE TYPE OF CLAUSES IN THE GIVEN SENTENCE: (2)

You'd better see what you have got before you think of having company.

ANS: You'd better see - Main clause

What you have got - adjective clause

Before you think of having company - adverbial clause

experience - subordinate adjective clause

----------Complex sentence.

56. FILL IN THE BLANKS WITH APPROPRIATE ARTICLES: 4 x ½ = 2

For _________ while ________ animals of _________ forest were

happy because they had been _________ little afraid of the snakes.

ANS: ( a, the, the, a )

57. FILL IN THE BLANKS WITH APPROPRIATE PREPOSITIONS: (2)

Olive Ridley is one _____ the eight species __________ turtles.

Based ________ the number _______ females nesting annually it is the most abundant.

ANS: ( among, of, on, of)

58. The stout lady said, "I am going to walk where I like". (Rewrite in the Repeated form of speech) (2)

ANS: The stout lady said that she was going to walk where she liked.

(OR)

Robert enquired Poulgengey if he through the girl could work miracles. (Rewrite in the Direct form of speech)

ANS: Robert said to Poulengey, "Do you think the girl can work miracles?"

59. its all my fault i forget him there isnt a seed or a drop left. (punctuate the sentence) (2)

"It's all my fault I forgot him. There isn't a seed or a drop left"

60. FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT FORMS OF THE VERBS GIVEN IN BRACKETS: 3 x 1 = 3

Meg nodded, and ______(lift) her eyebrows as high as they ________

(will) go, which _________ (cause) the apparition to vanish.

ANS: ( lifted, would, caused)

61. No, she doesn't speak French. (Frame a suitable question) (1)

ANS: Does she speak French?

(OR)

Turtle walk is held during November-February. (Frame a Wh question)

ANS: When is turtle walk held?

62. IDENTIFY THE SENTENCE PATTERN: (1)

At noon h heard a cry.

ANS: At noon - Adjunct

he - subject

heard - verb

a cry - object

63. FRAME A SENTENCE ON THE GIVEN PATTERN: (1)

A S V I O D O

ANS: Yesterday my friend gave me a present.

Yesterday - Adjunct

my friend - subject

gave - verb

me - Indirect object

a present - Direct object

English summary
Here is model question answer paper for SSLC students.
Please Wait while comments are loading...